Tegenwoordig worden steeds meer handleidingen en boeken digitaal uitgebracht. Er zitten namelijk verschillende voordelen aan het uitbrengen van een digitaal boek. Ten eerste is het uitbrengen van een ebook een stuk goedkoper dan het uitbrengen van een traditioneel boek. Je hoeft voor een ebook geen kosten te maken voor het drukken, de opslag en de distributie van jouw ebook. Een ander voordeel is dat een ebook veel handzamer is dan een traditioneel boek, zeker wanneer het veel tekst en plaatjes bevat. Een e-reader, tablet of zelfs een smartphone kan duizenden boeken opslaan. Wanneer het een naslagwerk betreft, dan is het prettig dat iedereen het zo bij de hand kan hebben. Een derde voordeel dat wij graag willen noemen is het feit dat het makkelijk inzoomen is met een digitaal boek. Dus ook wanneer de lezer slecht zicht heeft, kan hij of zij het boek goed lezen. Het uitbrengen van een ebook heeft dus verschillende voordelen, alleen hoe breng je zo’n ebook nou precies uit?

Het ontwerp

Het is belangrijk dat je kiest voor een eigen stijl in jouw digitale boek. Jij wil jouw product verkopen. Je moet natuurlijk wel aan de vaste standaarden voldoen, zoals het juiste formaat. Er zijn een aantal vaste bestandtypes die gebruikt worden voor ebooks, zoals bijvoorbeeld pdf. Het doel van dit formaat is er voor zorgen dat ieder medium wat ebooks leesbaar maakt, jouw boek zal accepteren. Er zijn een aantal bekende en minder bekende formaten, waarvan pdf natuurlijk het bekendste is. Andere veel gebruikte formaten zijn EPUB, LIT en MOBI. Iedere extensie brengt voordelen en nadelen met zich mee. Gelukkig kan je een beroep doen op Vazquez om jou te begeleiden in dit proces. Wij hebben de kennis en ervaring in huis om jou precies te kunnen vertellen welke extensie past bij jouw productie.

De lancering

Nadat jouw ebook geschreven is, en in het juiste formaat klaar staat, zal je het boek moeten uitbrengen. Deze lancering is toch wel anders dan die van een traditioneel boek. Zo hoef je het boek niet naar de drukker te sturen, en zal jouw boek waarschijnlijk niet in de traditionele boekhandels terecht komen. Het meest gebruikte medium om ebooks te verkopen is het internet. Er zijn een aantal bekende websites die ebooks verkopen, binnen Nederland is Bolcom een van de grootste. Internationaal kan je jouw boek het makkelijkst verkopen via Amazon. Het kan natuurlijk ook prima zijn om je boek op een andere manier te distribueren. Wanneer jouw ebook een handleiding is, dan zal dat gebonden zijn aan de verkoop van een product. Ook dan zijn er verschillende manieren om het ebook te distribueren. Zo is het mogelijk om een USB-stick mee te leveren, waar het boek op staat, of een CD-ROM. Maar wellicht is het een stuk makkelijker om het ebook aan te bieden via jouw eigen website. Op die manier kan de gebruiker direct bij jouw content zonder dat hij of zij het kwijt kan raken. Mocht je meer informatie willen over het maken van een ebook, de publicatie, maar ook de profilering van jouw ebook: neem dan contact op met Vazquez, wij denken graag met je mee.