In een tijd vol onzekerheid is er één speler die absoluut boven zichzelf uitstijgt: Google. Het online zoekplatform brengt consument en adverteerder steeds dichter bij elkaar. Ook de afgelopen maand hebben de medewerkers van de zoekmachinegigant een aantal wijzigingen binnen het advertentieplatform doorgevoerd. Deze wijzigingen maakt de tool nog toegankelijker voor adverteerders.


Zoektermen rapport op de schop

Waar het platform steeds gebruiksvriendelijker gemaakt wordt, worden ook diverse functies zoals het zoektermrapport gelimiteerd. Eerder was het nog mogelijk om een volledig rapport op te vragen en uit te draaien. Per 1 september 2020 wordt het uitsluiten van bepaalde relevante zoektermen een grotere uitdaging voor adverteerders. Meer dan 20% van de zoektermen waar mensen op klikken, wordt niet meer weergegeven binnen het zoektermrapport. Het gaat hierbij voornamelijk om de longtail-zoekopdrachten die ook belangrijke inzichten geven voor je rapportage. Experts verwachten dat dit een eerste aanzet is van de verschuiving van zoekterm- naar doelgroeptargeting.

Afbeelding 1 – Limitatie in zoekterm rapport (bron: vm-onlinemarketing.nl)

Eenvoudig locatie-extensies toepassen

Locatie-extensies zijn een geweldige uitkomst voor de consument, die steeds vaker zoekt op winkels in de buurt. Producten worden eerst online bekeken alvorens een fysieke winkel bezocht wordt. Locatie-extensies zorgen ervoor dat een fysieke winkel een adres, openingstijden en routebeschrijvingen toe kan voegen aan de online advertenties binnen het Search, Display en Youtube netwerk. Google geeft de adverteerder nu de mogelijkheid om het bedrijf te schalen in een vooraf opgestelde lijst met bedrijfsketens. De slimme algoritmes zorgen vervolgens voor het inzichtelijk maken van de specifieke locaties van jouw bedrijf!

Betere inzichten door middel van het rapport ‘Advertentiebestemming’

De meeste adverteerders hebben wel een (omslachtige) oplossing voor het in kaart brengen van de complexe customer journey, maar Google maakt de manier waarop klanten converteren nog inzichtelijker voor haar gebruikers. Het rapport ‘Advertentiebestemming’ brengt in kaart welke klikken, conversies of andere variabelen afkomstig zijn uit een bepaalde bron. Op deze manier geeft Google Ads een overzichtelijk rapport waarin de adverteerder snel kan zien welke bronnen het meeste rendement opleveren.

Doelgroepen beter onderscheiden door middel van frequentieverdelingen

De verschuiving van Google Search naar Google Video Ads is al lang geen geheim meer. Google probeert de functionaliteiten van het videoplatform Youtube steeds verder te ontwikkelen. Een belangrijke KPI binnen de videocampagnes is de frequentieprestatie. De statistiek frequentieverdeling helpt adverteerders inzichtelijker te maken hoeveel mensen een videoadvertentie hebben gezien binnen een bepaald tijdsbestek. De frequentie in combinatie met het interactiepercentage kunnen belangrijke relevante statistieken opleveren voor een adverteerder. De frequentieverdeling wordt opgedeeld in zes buckets, namelijk 1+, 2+, 3+, 4+, 5+ en 10+. Hierbij staat 1+ gelijk aan het unieke bereik en 2+ weer gelijk aan mensen die een advertentie twee keer gezien hebben. Een handige statistiek om de juiste frequentie van de juiste doelgroep in kaart te brengen!

Dynamisch, dynamisch en nog eens dynamisch…

We blijven nog even bij Youtube. Naast dynamische zoekadvertenties of dynamische remarketingcampagnes, heeft Google dynamische line-ups ontworpen voor de videocampagnes. Deze manier van adverteren is gebaseerd op geavanceerde contexttargeting. Binnen de videocampagnes kunnen line-ups geselecteerd worden die aansluiten op relevante onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan evenementen, media en entertainment. Het grootste voordeel van de dynamische line-ups is het vinden van nieuwe klanten, terwijl deze relevante video’s kijken die bij jouw merk, product of dienst aansluiten. Ook hiervoor wordt machine learning gebruikt om meer inzicht te krijgen in elk kanaal op YouTube. 

Meer weten over Vazquez