Het web heeft zich over de jaren heen snel en sterk ontwikkeld. Voorheen een platform voor informatie, nu een gesofisticeerd systeem met meer en meer capaciteiten voor front- en backend technologieën. Allemaal heel verwarrend. Om onderscheid te maken tussen de verschillende systemen zijn er binnen de User experience verschillende takken gecreëerd. Hieronder geven we daar kort een kleine uitleg over.

Visual Design

Het virtueel ontwerpen van tekstuele layouts, grafische elementen en navigationele componenten. Waarbij de ‘look-and-feel’ van de elementen voorop staat.

Navigation Design

Het ontwerpen van interactie elementen die de gebruikers bewegingen faciliteren binnen de informatievoorziening van de website. Zo weet je zeker dat je op de correcte plek uitkomt. Dit gaat echter nauw samen met Interaction Design, waarbij het van belang is de taken van de gebruikers zo efficiënt en makkelijk mogelijk te maken.

Information Design

Hoe presenteer je data en informatie zo informatief mogelijk? Hierbij wil je graag de gebruiker de informatie laten begrijpen en niet alleen bekijken. Het is dan ook belangrijk om dan goed te kijken naar de content en hoe deze gepresenteerd wordt.

Functionele specificaties

Dit zijn de ‘features’, oftewel de functionaliteiten van de website. Hierin wordt gedetailleerd beschreven welke functionaliteiten de website moet bevatten om aan de wensen van de gebruiker te voldoen.

Het einddoel

Al deze systemen spelen samen in een orkest en vormen samen de basis van de website. Het zijn instrumenten waarmee je informatie kan overbrengen. Een goede interface is daarom ook prikkelend, houdt de aandacht vast en nodigt de bezoeker uit om in actie te komen. Het is immers vaak het eerste contactmoment tussen de bezoeker en jouw bedrijf; je kunt dan maar een goede eerste indruk achterlaten. Het doel van User Experience is om de gebruiker dan ook tijdens het bezoek te achterhalen wat de gebruiker denkt en voelt. Hiermee kunnen de emoties en oordelen over de interactie in kaart worden gebracht. User Experience speelt zich dan ook op de achtergrond af en draait voornamelijk om functionaliteiten en structuur. Een goede User Experience kenmerkt zich dan ook aan een prettige user flow. De gebruiker moet met een goed gevoel de site weer verlaten en natuurlijk weer in de toekomst terugkomen.

Hoe dan ook: een UI stel je niet op zonder UX, en UX stel je niet op zonder een UI. UX- design dient al vroeg in het begin van een project opgepakt te worden. Door je gebruikers te betrekken bij het User Experience design proces kunnen fundamentele zaken als functionaliteiten en structuur in kaart gebracht worden. Zo kan je dan je website beter afstemmen op de behoeften van jouw klanten. 

Hulp nodig van onze spelers?

Ben jij benieuwd hoe jij kan scoren op het gebied van UX en UI binnen jouw website? Wacht dan niet langer en neem contact op. Stuur een mailtje naar info@vazquez.nl of neem contact op via het onderstaande formulier.

Meer weten over Vazquez